Rejsemål
Betaling

Betaling

Gavekort

Roskilde

Bestillingskoden er nu aktiv

Roskilde

Pak kufferten og fyld bagagerummet, Roskilde er med mere end 50.000 indbyggere Danmarks 10. største by og det danske riges gamle hovedstad, fyldt med historie og atmosfære. Fra Roskilde er der ca. 30 km til København, og med tog tager det kun 20 minutter at komme fra Roskilde Station til Københavns Hovedbanegård.

Roskildes historie tager fart lige før vikingetiden, og dermed er det en af Danmarks ældste byer. Når vi når vikingetiden har byen etableret mange handelsruter i Nordeuropa, og med sin gunstige placering i bunden af Roskilde Fjord udvikler byen sig til at blive en af Danmarks største byer. Fra det 11. århundrede og frem til reformationen i 1443 fungerer Roskilde tilmed som rigets hovedstad. Efter reformationen bliver der sat pause for Roskildes udvikling i mange århundreder frem. Det er først under industrialiseringen og den faste jernbaneforbindelse mellem København og Roskilde, at udviklingen igen starter, men den går hurtigt. Der bliver etableret en moderne havn og virksomheder inden for alle slags fag får tag over hovedet i den prægtige, historiske by.

Historien er stadig vigtig for Roskilde, og byen tiltrækker mere end 100.000 turister fra ind- og udland hvert år. Særligt interesserede er de udenlandske turister i danskernes vikingearv, som man kan opleve på Roskilde Vikingeskibsmuseum, der ligger smukt lige ned til Roskilde Fjord. Museet rummer fem oprindelige og, efter omstændighederne, velbevarede vikingeskibe. Blandt andet er der et langskib, også kaldet drageskib, på hele 15 meter, som vikingerne brugte til at drage i krig med, mens det mindste skib er en lille fiskebåd på 3 meter i længden.

Byens anden mest populære attraktion er Roskilde Domkirke, der er på UNESCOs verdensarvsliste. Kirken blev opførte i løbet af det 12. og 13. århundrede, mens Roskilde stadig var Danmarks hovedstad. Det er derfor en vigtig kirke, og hele 39 monarker ligger begravet på dens kirkegård. Den prægtige bygning er opført i romansk rundbuestil med tydelige gotiske indtryk. Det var den første af den slags kirker opført i mursten i Skandinavien, og dermed pionerede arkitekturen en stil, der satte sig tydelige præg i resten af Nordeuropa. Kirken har også et museum og afholder i løbet af året en række koncerter.

Hvis I gerne vil opleve noget mere samtidshistorisk, kan I besøge Ragnarock, et interaktivt museum for pop, rock & ungdomskultur. Museet fortæller om danskernes ungdomskultur siden 1950erne akkompagneret med rock og popmusik fra museets små musikscener, arkiver og interaktive læringsfaciliteter. Der er også en cafe, koncerter og en museumsshop med souvenirs, der oser af rock ’n’ roll. Et andet godt sted at se koncerter i byen er spillestedet Gimle, der siden år 2000 har været en af Sjællands vigtigste scener for unge, upcoming bands.

Byens er også populær for shopping, faktisk blev Roskilde kåret til Danmarks bedste shoppingby i 2012. Langs de gamle, brostensbelagte gader finder I en række specialbutikker, og i Roskildes store shoppingcenter RO’s Torv finder I alt hvad hjertet begærer.

Byens gastronomiske scene er ligesom byens historie autentisk og mangfoldig. Det traditionelle valg kunne f.eks. være Restaurant Raadhuskælderen, kun 50 meter fra byens verdensberømte domkirke. Her kan I spise traditionelle smørebrød til frokost samt en række andre lune retter. Til aftensmaden består menuen af delikatesser som bagt torsk og roastbeef. Vil I hellere give jeres middag et mere internationalt og moderne strejf, kan I spise på Restaurant Mumm, der forener traditioner fra det nordiske køkken og danske råvarer med det franske og spanske køkken. Endnu mere internationalt er Restaurant Why, der forener danske råvarer med vietnamesisk kogekunst.

En skøn bilferie er jer i vente i Roskilde, en by rig på historie og en livlig scene inden for musik og gastronomi.